KRax! 2017
 
 
 
 

 

E. K. Blessing

 

Blessing Super Artist 1947, 5 000 kronor.

De här kornetterna är utan tvekan lite egna, för en Blessing Super Artist skaffar man för att spela tradjazz, men inte om man förväntar sig att kornetten ska ge den där lite mjukare och mörkare klangen, som man traditionellt förväntar sig av en kornett. Nej, en BSA är rå och vass. Naturligtvis inte på något ljust klingande sätt, men det finns någon sorts kant på klangen, kan man säga, som är skarp och påträngande. Lyssnar man på Muggsy Spanier med det i bakhuvudet, så får man både en aning om klangen och en idé om hur bra det samtidigt kan låta!

Blessing finns fortfarande, men bara som namn på instrument tillverkade någon annanstans. Tillverkningen i den gamla fabriken i Elkhart, Indiana, lades ner 2015 efter vad som verkar ha varit många år med knackig försäljning. Man levde länge på försäljning till skolorkestrar, men också i USA har den marknaden minskat.

När det gäller skicket på instrumentet är lacken förstås gammal så kornetten blänker inte längre, men det mekaniska skicket är gott. Ja, klockan slokar en del, men ventiler och mässing är i gott skick. Stoppskruvarna till treans bygel sitter inte på plats på bilderna, men de finns och sitter på plats nu.

Originaletui i fungerande skick samt originalmunstycke medföljer.

 

Mensur: 11,8 mm.
Klocka: 11,9 cm.
Vikt: 1085 g.
Lack: Sliten originallack.
Ventilkompression: God!
På det stora hela: I gott skick!